5 greșeli frecvente când servești vinul (şi cum să le eviți)
Share
Chiar dacă vinul este o plăcere simplă, detaliile fac diferența. Mulți pasionați greșesc fără să știe. Iată 5 greșeli frecvente și cum le poți corecta.
1. Temperatura greșită
Vinurile roșii nu se beau la temperatura camerei (care acum e 23-25°C), ci la 16-18°C. Vinurile albe și rosé la 8-12°C. Temperatura influențează aroma radical.
2. Paharul nepotrivit
Nu orice pahar e bun pentru orice vin. Vinul alb are nevoie de un pahar mai mic, cel roșu de unul mai larg pentru a permite oxidarea.
3. Nu lași vinul să "respire"
Vinurile roșii tinere au nevoie de puțin aer. Deschide sticla cu 15-30 minute înainte sau folosește un decantor.
4. Combinații greșite cu mâncarea
Vinul roșu greu cu pește sau vin dulce cu friptură? Nu prea merge. Asocierile corecte intensifică gustul amândurora.
5. Depozitare necorespunzătoare
Vinul trebuie păstrat între 10-15°C, în poziție orizontală (daca are dop de plută) și ferit de lumină. Altfel, se degradează rapid.